Lleida Republicana, Paeria Lleida, ERC Lleida

Discurs de Jordina Freixanet al ple d'investidura de la Paeria

Jordina Freixanet, portaveu d'ERC AM a la Paeria
Jordina Freixanet, portaveu d'ERC AM a la Paeria

Benvolguts lleidatans i lleidatanes, companyes i companys de corporació, amics i amigues totes. Volem iniciar aquesta intervenció amb un agraïment sincer a totes les persones que han volgut contribuir a fer possible el que semblava impossible: un govern de canvi, de canvi honest a la Paeria de Lleida. I a la vegada, vull començar també retent homenatge, record i escalf a les persones que van unir-nos en el compromís, la força i la perseverança en què Lleida, avui, a 15 de juny de 2019, tindríem un Alcalde republicà, un paer en cap, una persona de pau en majúscules, que fa honor al càrrec públic que li ha estat encomanat en la seva manera de fer i de ser. Vull tenir un record molt especial per l’Oriol Junqueras, qui des de la presó més injusta va encoratjar-nos en compartir i liderar aquest projecte d’ampla mirada republicana a la ciutat de Lleida; però també per tots i cadascun dels nostres presos i preses polítiques la Carme Forcadell, el Raul Romeva, la Dolors Bassa, el Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn, en Jordi Sánchez i en Jordi Cuixart. I m’aturo en les paraules que en Jordi Cuixart ens envia com a inspiració i lliçó de vida:

 

"Em nego a viure sense esperança. Em nego a odiar ningú. No renunciaré mai a ser feliç.”

 

Però no acabo aquí, vull reivindicar i recordar també els exiliats i exiliades: el President Puigdemont, la Clara Ponsatí, en Lluís Puig, en Toni Comin, l’Anna Gabriel, la Meritxell Serret i la Marta Rovira.

No normalitzarem la violència, la repressió, la vulneració als drets fonamentals i a les llibertats individuals i col·lectives. I des del grup republicà, serem explícitament perseverants en el compromís net i inequívoc en la democràcia i la llibertat.

Davant dels que creuen que els conflictes es resolen emmudint la dissidència i perseguint la desobediències civil. Creiem que en qualsevol nació del món opinar diferent no posa en risc cap convivència, ben al contrari, l’opinió diversa és la base per la llibertat d’expressió i la pluralitat democràtica.

Estem convençuts que en la diversitat d’opinions i d’idees, a Lleida, hi ha una majoria de ciutadans i ciutadanes que estan d’acord en aquesta premissa i que se senten interpel·lats en aquestes qüestions:

  • La defensa dels drets i les llibertats democràtiques i fonamentals.
  • El rebuig a la repressió i a la judicialització de la política com a eina per resoldre els conflictes polítics.
  • La defensa d’una solució política que sempre ha de passar perquè la ciutadania de Catalunya puguin decidir i exercir democràticament el seu futur polític.

Per això, nosaltres, assumim amb orgull el repte de tornar els principis republicans a la Paeria, que no són altres que els principis de la democràcia mateixa, de l’actitud ètica i de la voluntat de servei.

Des del grup d’esquerra republicana – acord municipal és tot un honor i un repte de cadascun dels i les paers i paeres que conformen aquest grup, tenir la responsabilitat individual i col·lectiva d’ésser la clau de volta del canvi, del canvi honest a què aspira la ciutat de Lleida. I ho farem des de la responsabilitat de ser representants del dipòsit de sobirania que ens ha confiat la ciutadania, amb l’Alcalde Pueyo al capdavant, liderant una Paeria que es basteix dels fonaments de la justícia social, la igualtat d’oportunitats i la transparència; amb el bon govern que ha d’impregnar la vocació de servei públic de cadascun de nosaltres en el compromís de la nova Paeria.

I volem parlar de la Lleida que volem, de com volem contribuir des del grup republicà a fer de Lleida, la nostra Lleida, aquella ciutat llunyana de la que ens parlava Màrius Torres, esdevingui la ciutat dels ideals, de batecs d’aire i de llibertat. I volem fer-ho a través dels valors que ens uneixen i que hem anat definint i establint com a fonaments i bases de la Lleida que volem.

Volem una Lleida amable, una Lleida que es reconegui la identitat i el patrimoni de cada barri, de cada plaça i de cada escola. Una Lleida que compti amb tothom, que sumi des de la diversitat i respecti i valori l’autonomia necessària de Sucs i Raimat. Una Lleida inclusiva, que en faci de l’Horta: dels seus camins, dels seus racons i del dinamisme dels seus veïns i veïnes el seu projecte propi de ciutat. 

Volem una Lleida connectada, que sigui una ciutat d’enllaç. Creativa, culturalment viva i participativament apoderada. On el cooperativisme i les empreses se situïn a l’avantguarda de les noves tecnologies. Una ciutat intel·ligent.

Volem una Lleida saludable que garanteixi els drets assistencials dels seus veïns i veïnes, que promogui la pràctica de l’esport i els hàbits saludables. Que es comprometi amb una mobilitat sostenible, amb el clima i amb el futur del planeta.

Volem una Lleida justa que sigui una ciutat d’oportunitats i garanties per a tothom. Ciutat inclusiva i solidària. Una Lleida clarament feminista. Compromesa amb la lluita contra totes les violències visibles o invisibles. Que vetlli pel benestar, especialment de les persones més vulnerables i que posi la comunitat al centre de totes les polítiques.

Volem una Lleida compromesa amb la República Catalana, els compromís amb els fets de l’1 d’octubre. Respectuosa amb la memòria històrica, que planti cara al feixisme i a qualsevol atac als drets civils i la democràcia.

Tenim molta feina per fer. Però sabem que podem fer-ho i volem fer-ho bé.

Volem construir Lleida des dels principis republicans: situar la ciutadania al centre de la governança i de totes les polítiques socials, treballar per la igualtat efectiva entre dones i homes, fer de la justícia social el principi orientador de la nostra actuació, dinamitzar l’economia per contribuir a minimitzar desigualtats, fer de l’educació la principal eina de transformació social, i gestionar l’entorn i el model urbanístic des de la responsabilitat.

 

I per això, apostem per una política i una manera de governar oberta, transparent, que capgiri les relacions de poder: d’empoderament real de la ciutadania, que doni veu i sobirania als que no en tenen, que reenganxi la societat, modernitzi les institucions i que cultivi espais de debat on la complexitat sigui la raó de ser en si mateixa.

Volem una Lleida, resilient, vivencial, que aculli i reculli els patiments de ciutadans d’arreu del món i que són refugi de la barbàrie humanitària, que creï xarxes de protecció i de veïnatge fraternal.

Volem inspirar confiança i oferir representació a tothom que s’identifica amb la llibertat, la fraternitat i la justícia social. Tenim la missió de sumar i de donar veu a totes les persones.

Per a assolir totes aquestes fites, ens caldrà arribar a grans acords. No només dels grups polítics de la Paeria, sinó des de la col·laboració de tots la ciutadania, les entitats, escoles, agents de tot tipus que se sentin interpel·lats en la millora continua de la ciutat de Lleida.

No vull acabar sense recordar aquest poema de Màrius Torres:

Ara que el braç potent de les fúries aterra

la ciutat d'ideals que volíem bastir,

entre runes de somnis colgats, més prop de terra,

Pàtria, guarda'ns: -la terra no sabrà mai mentir.

Entre tants crits estranys, que la teva veu pura

ens parli. Ja no ens queda quasi cap més consol

que creure i esperar la nova arquitectura

amb què braços més lliures puguin ratllar el teu sòl.

Qui pogués oblidar la ciutat que s'enfonsa!

Més llunyana, més lliure, una altra n'hi ha potser,

que ens envia, per sobre d'aquest temps presoner,

batecs d'aire i de fe. La d'una veu de bronze

que de torres altíssimes s'allarga pels camins,

i eleva el cor, i escalfa els peus dels pelegrins.

La ciutat llunyana.

I com diria una al·lerídina des de la major estima a la ciutat que ens observa vestits de gal·la entre batalles dialèctiques per governar Ilerda o Madina Larida, un any rere l’altre: Per Lleida, sempre.

 

 

Jordina Freixanet