Miquel Pueyo, Municipals 2019, Lleida Republicana

Esquerra promourà habitatge públic i de protecció oficial per garantir l’accés a un habitatge digne

Pueyo proposa fomentar el lloguer i la rehabilitació d’habitatges i sancionar els bancs amb pisos buits

La candidatura ha presentat les propostes per a l'accés a l'habitatge en un acte davant el Teatre de l'Escorxador
La candidatura ha presentat les propostes per a l'accés a l'habitatge en un acte davant el Teatre de l'Escorxador

La candidatura d’Esquerra AM a Lleida ha començat l’última setmana de campanya presentant les propostes sobre habitatge i urbanisme en un acte a la plaça de l’Escorxador. El cap de llista, Miquel Pueyo, ha destacat que “el dret d’accés a l’habitatge és una peça clau de l’estat del benestar tan important per a les persones com la sanitat i l’educació i un dels objectius bàsics de la política d’habitatge que es proposa des d’Esquerra Republicana a Lleida. Per això promourem activament l’habitatge públic i de protecció oficial amb l’objectiu de garantir una vivenda digna per a tothom”.

Pueyo ha recordat que “el cost de l’habitatge incideix clarament en la taxa de pobresa, la determinació de les desigualtats i l’exclusió social” i ha explicat que “la política d’habitatge ha de preveure noves formes de tinença, fomentant el creixement del parc de lloguer i, especialment, del parc subjecte a algun tipus de protecció pública.”

En aquest sentit, s’ha referit a la immediata aprovació del decret llei d’habitatge promogut des de la conselleria de Justícia de la Generalitat, que farà possible limitar l’increment dels preus del lloguer en zones de forta demanda acreditada. A més, properament, també s’allargarà la durada mínima dels contractes i la limitació de l’avançament de mensualitats, entre d’altres mesures.

Pel que fa als habitatges buits, Esquerra vol “impulsar, amb el suport de les lleis d’habitatge de la Generalitat, la cessió obligatòria d’habitatges buits de bancs i grans tenidors a les administracions per a lloguer social; així com establir protocols per sancionar els habitatges que, en mans de grans tenidors, estiguin buits de manera injustificada”.

Altres mesures són fomentar la rehabilitació d’habitatges per evitar el deteriorament dels barris, augmentar l’oferta de qualitat i promoure la ciutat compacta; orientar la política d’habitatge cap a la disminució de la segregació socioespacial a la ciutat; activar nous usos dels baixos d’edificis, com la conversió en habitatges; donar suport a la creació de cooperatives d’habitatge en règim de cessió d’ús; promoure experiències d’habitatge col·laboratiu, que poden aportar solucions a col·lectius específics com ara la gent gran o els creadors; desenvolupar mecanismes per garantir el cobrament de les rendes als propietaris que s’acullin a programes de lloguer social; reformular l’EMU, reduint el seu endeutament i transformant-lo en una agència eficaç de gestió de l’habitatge públic.

A l’acte “Un canvi honest per Lleida connectada” també hi ha participat els candidats Jaume Rutllant, Jaume Joan Moll i Montse Bergés, que han explicat que el model urbanístic d’Esquerra és una ciutat compacta i cohesionada que fomenti l’ús de mobilitat sostenible. Així, també s’ha apuntat la necessitat d’agilitzar la revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i de buscar el consens necessari amb els agents socials i econòmics.