ERC Lleida

Pueyo: "Cal sumar espais de frontera, escoltar-nos i construir una solució inclusiva"

Aquest divendres ha tingut lloc la xerrada organitzada pel Jovent Republicàde Lleida "Unim lluites, desbordem el regne!" sobre les realitats dels Països Catalans i Euskal Herria. Hi han intervingut l'exdiputat del Parlament, Albano Dante-Fachín, i el diputat al Congrés, Oskar Matute, i ha comptat amb la presència del candidat per Esquerra Republicana a l'alcaldia de Lleida, Miquel Pueyo, i amb el diputat al Congrés Xavier Eritja.

En compareixença davant dels mitjans, Pueyo s'ha mostrat content que el Jovent Republicà promogui actes com aquests i ha destacat la "importància d'escoltar veus i de fer debats sobre la situació política actual", així com la necessitat de "constuir una solució inclusiva que permeti sumar espais de frontera". Pueyo s'ha mostrat contundent afirmant que la República tan sols es construirà des dels municipis i ha afegit que "el nostre compromís és clar: liderar el canvi honest per fer una Lleida Republicana".

Per la seva banda el diputat al congrés Xavier Eritja ha fet referència a la situació dels presos polítics, que seran traslladats a Madrid a per a ser jutjats en els propers dies, i ha recordat a l'Estat que l'única manera de solucionar el conflicte català és posant les urnes. “A Esquerra ens mantenim ferms defensant la innocència dels presos i preses catalanes. Hem de treure el procés independentista dels tribunals i portar-lo a una taula de negociació política".

Albano Dante-Fachín ha reivindicat el rol de la lluita social com a catalitzador del procés cap a la República. Creu que el nou país serà la baula per trencar amb tot el que asfixia a les classes populars d’aquest país. Oskar Matute ha encoratjat als independentistes catalans a seguir amb la lluita i els ha mostrat com a exemple a seguir en el cas basc. Ha remarcat el seu caràcter pacífic, democràtic i no-violent.

L’acte organitzat per les Joventuts d’Esquerra Republicana de Lleida, ha estat presentat per Núria Guàrdia, secretària d’acció estudiantil i formació del Jovent Republicà de Lleida. Guàrdia ha alertat la situació de paràlisi del règim del 78 i de falta de projecte plurinacional pels diferents pobles oprimits dins l’Estat espanyol. A més, Oriol Olmo ha demanat que els diferents agents del moviment independentista basteixin una estratègia conjunta d’alliberament nacional més enllà de les aliances electorals i cerquin un espai comú per tal d’impulsar-la. L'acte ha comptat amb la presència d’una quarantena de persones i ha tingut el suport d’Esquerra Republicana de Lleida.